ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
Ο Κίσσαβος είναι το βουνό που είχαν το ορμητήριο: Ο Ε.Λ.Α.Σ και ο Δ.Σ.-Αντάρτες.
Μάχες έγιναν μόνο μεταξύ Ε.Σ ΚΑΙ Δ.Σ.
Στο Αρκοδοπούρι ήταν οι Φούρνοι που οι αντάρτες έφτιαχναν ψωμί, αλλά και τα χασάπικα που έσφαζαν τα ζώα και τα κονσερβοποιούσαν. Έβαζαν το κρέας μέσα σε κοιλιές ζώων και τις κοιλές αυτές με αλάτι τις τοποθετούσαν μέσα σε πήλινα δοχεία- πυθάρια. Η κονσέρβα αυτή δίνονταν στους μαχητές του Δ.Σ πριν από κάποια μάχη για να έχουν δύναμη.
Διακόσια μέτρα ΒΔ της γέφυρας Αρκοδοπούρι είναι ένας υπερυψωμένος βράχος όπου εκεί πάνω είχαν τις φυλακές οι αντάρτες. Μετά τον επαναπατρισμό βρέθηκαν κάτω από τον βράχο πολλά κεφάλια ανθρώπων.
Σε μικρή απόσταση από το Αρκοδοπούρι Δυτικά και δίπλα από το ρέμα της Κερασιάς σκότωσαν την ειρήνη Σφυρή του παντελή. Σε αυτό το μέρος είναι και η σπηλιά της Ειρήνης όπου η Ειρήνη ήταν κρατούμενη για δέκα πέντε μέρες περίπου. Το μέρος πάνω από την σπηλιά είναι σπανό- χωρίς δέντρα και εκεί βρίσκεται ένα αρωματικό χόρτο, που φυτρώνει μόνο στην περιοχή του Κισσάβου
Στο βίντεο ο Θεόδωρος Ρήγας του Χρήστου που γνωρίζει όλα τα κατατόπια του Κισσάβου.
Η πηγή στα Τρία Πηγάδια με το κρύο νερό. Το δέντρο πάνω στην πηγή είναι η κουφοξυλιά. Από το δέντρο αυτό φτιάχναμε τα τφόξυλα ή τουφεκόξυλα. Κόβαμε ένα κομμάτι ξύλου15 πόντων με διάμετρο δύο εκατοστών, αφαιρούσαμε την ψίχα που είχε στο κέντρο το ξύλο οπότε δημιουργούνταν τρύπα τεσσάρων περίπου χιλιοστών. Παίρναμε τον καρπό από τα κέδρα- τα μπουμπόλια ή κεθρομπόμπολα όπως λέγονταν και τοποθετούσαμε στην τρύπα από το ένα μέρος ένα κεθρομπόμπαλο. Φτιάχναμε και μία βέργα από κρανιά ίσα ίσα να περνά μέσα από την τρύπα. Χτυπούσαμε την βέργα αυτή που την λέγαμε κασιά. το μπρος μέρος σε μια πέτρα ώσπου να βγουν οι ίνες τοποθετώντας νερό. Η κασιά ήταν έτοιμη και βάζοντας σάλιο μέσα στο τφόξυλο με την κασιά να μπαινοβγαίνει δημιουργούσαμε υποποίηση και τότε με μια απότομη κίνηση και συμπίεση της κασιάς έφευγε το κεθρομπόμπαλο και πήγαινε στο κεφάλι του αντιπάλου, γιατί παίζαμε τον πόλεμο με αυτό το όπλο. Το δέντρο αυτό υπάρχει και 300 μέτρα νοτιοανατολικά του χωριού σε βαρκά μέρη.
Οι φυλακές των ανταρτών στον Κίσσαβο
Η βρύση των επισκεπτών στο Αρκοδοπούρι- κάποιος την χάλασε, για να μην πίνουν οι άνθρωποι νερό και δεν μπορεί να ποτίσει τις καστανιές.
Η ιστορική οξυά που έχουν γράψει πάνω της , δίπλα από την βρύση στο Αρκοδοπούρι
Η γέφυρα στο Αρκοδοπούρι
Η φυσική λίμνη Νεζερός
Ψάχνοντας να βρούμε γράμματα στις οξυές
Ατέλειωτο δάσος ο Κίσσαβος
Γράμματα στις Οξυές
Και ποιήματα στις οξυές
Έξι ώρες έλεγε ιστορίες ο Θεόδωρος Ρήγας. Πότε θα μεταφερθούν όλα αυτά στο κομπιούτερ;
Ανεβαίνοντας στην σπηλιά της Ειρήνης. Αυτό το ρέμα είναι το ομορφότερο του Κισσάβου. Πέντε Απρίλη σ'αυτό το μέρος δεν υπήρχαν χιόνια.
Η Σπηλιά της Ειρήνης
Πάνω απότην Σπηλιά.
Πάνω απότην Σπηλιά το αρωματικό φυτό
Αυτό το δέντρο, δίπλα από την σπηλιά είναι επικίνδυνο να πέσει. Κάποιος θέλησε να το κόψει επειδή ήταν στεγνό για ξύλα στην σόμπα, δεν τα κατάφερε όμως και έμεινε όρθιο. Όταν έχει δυνατό αέρα να μην πλησιάσει κανείς εκεί.
Η ΠΡΆΣΙΝΗ ΠΑΡΑΓΚΑ
Καλύτερα να είναι σηκωμένη παρά πεσμένη. Θα σηκωθεί για να ξέρουμε και που θα πάμε.
Στην Πράσινη Παράγκα είναι ο επίγειος παράδεισος, δεν είναι τυχαίο που διάλεξαν αυτή την τοποθεσία και έφτιαξαν το ωραίο κτήριο.
Όσο πλησιάζουμε προς την κορυφή του Κισσάβου βρίσκουμε περισσότερα αγριογούρουνα. Εδώ όργωσαν τα λιβάδια.
Περάσαμε από το ρέμα Μπελμά και φθάσαμε να βλέπουμε την κορυφή
Το μελισσοκομικό φυτό Αρίτσιος.
Ο Οδυσσέας κρυώνει
Ο Θόδωρας θα βγάλει και το μπουφάν, έσκασε.
ο αρίτσιος
Στα λιβάδια πήγαν οι νέοι της Μελίβοιας.
Είχε και χιόνια
Τρία τέτταρτα καθυστέριση.
Θάμνος όλο αγγάθια
Το ρέμα στο Γύφτο. Λόγω που έχει το αρκοδοπούρι στην άκρη, ονομάζεται το ρέμα του Αρκοδοπούρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου