Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

  ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

 Το πρωί της 21ης Ιανουαρίου του 1949, οι αντάρτες κατέλαβαν το Καρπενήσι και αποχώρησαν από αυτό μετά από 18 ημέρες, δηλαδή στις 9 Φεβρουαρίου του 1949. Στο χρονικό αυτό διάστημα, κατάφεραν να εφοδιαστούν με ό,τι τους ήταν απαραίτητο.
  Στην μάχη του Καρπενησίου βρίσκονταν πολλοί μαχητές του Δ.Σ ή των ανταρτών από το χωριό μας, την Μελίβοια.
  Δεν θα γραφούν πολλά αυτή την στιγμή, τόσο για την εξέλεξη της μάχης όσο και για την μετέπειτα πορεία, αλλά θα συμπληρωθεί αυτή η σελίδα σε εύλογο χρονικό διάστημα με διηγήσεις ανθρώπων που έλαβαν μέρος στη μάχη.
  Ένας από αυτούς ήταν και ο Αντώνης Πασιάς του Ιωάννου γεννημένος το 1927. Ήταν ομαδάρχης και κατά την μάχη του Καρπενησίου εκτελούσε χρέη διμοιρίτη. Μπήκε μέσα στο Καρπενήσι και έκανε και αυτός παρέλαση. Εκατοντάδες τα θύματα.
  Στις 9 Φεβρουαρίου έγινε η αποχώρηση και μετά από λίγες μέρες ξεκινώντας για την Αλβανία, παραμέρησε και παραδόθηκε στον κυβερνητικό Στρατό. Φυλακίστηκε και εκεί στην φυλακή της Λάρισας ζητούσαν ανθρώπους για διάφορες εργασίες.  Ήταν όλοι οι κρατούμενοι στην γραμμή και για όποια εργασία και αν ζητούσαν ο Αντώνης έλεγε: Εγώ ξέρω.  Και αφού είδε ο αξιωματικός ότι έλεγε ο Αντώνης εγώ και εγώ ναι σε όλα, είπε και το άλλο που θα δείτε στο βίντεο.  Λέγοντας αυτό το τραγούδι, έσωσε την ζωή του.



  Μελιβοιώτισες συναγωνίστριες του Αντώνη Πασιά κατά την μάχη του Καρπενησίου που παραδόθηκαν στον κυβερνητικό στρατό.
Μπελιά Ευρύκλεια, Λαδά Κατίνα, Χαρατσή Μέλπω, Κυλινδρή Μαρία, Ανδρίτσιου Αικατερίνη, Τσιγάρη Παρασκευή... θα συμπληρωθεί.



Ευρύκλεια Κυλινδρή του Θεμιστοκλή.


Το πίσω μέρος της φωτογραφίας. Η κομμένη λέξη "φύλαγε"


   Μελιβοιώτισες συναγωνίστριες του Αντώνη Πασιά κατά την μάχη του Καρπενησίου που παραδόθηκαν στον κυβερνητικό στρατό.
Φυλακές Λάρισας 1949: Κυλινδρή Μαρία, Μπελιά Ευρύκλεια, Τσιντσιράκου Χαρίκλεια, Πενήντα Μαρία.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου