Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ-ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ Β΄ΠΑΓΚ. ΠΟΛΕΜΟ


ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
(ΑΥΤΗ Η ΣΕΛΙΔΑ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΏΝΕΤΑΙ)


ΑΔΑΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ.
Τραυματίστηκε στον πόλεμο της Αλβανίας.

   Ο Δήμος Αδαμούλης-πίσω από την νοσοκόμα, αριστερά της φωτογραφίας- τρυματίας στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα.

ΒΑΛΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Γιάγκος Αθανάσιος 5-2-2006: Τον Βασίλη Βαλάρη, του σώγαμπρου τον πατέρα, που είχε τραυματιστεί βαριά στον πόλεμο της Αλβανίας όπως και ο Νίκος Τζαλαβούρας. Τον Τζαλαβούρα τον στείλαμε μ’ ένα μπλαρ, ενώ για τον Βασίλη που ήταν βαριά μου λέει (ο γιατρός Γιάννης Γάλλος): θα βρεις ένα ζώο γερό να ανέβεις καβάλα και να τον πάρεις αγκαλιά και να τον κατεβάσεις κάτω στο χάνι του Μπαλαμπάνη, όπου έρχονται τα αυτοκίνητα από την Ελλάδα να τον πάρουν. Λίγο πιο κάτω από την Κλεισούρα ήταν το χάνι.
   Πήγα στο χωριό Αμουκλάρι όπου ήταν η μεταγωγική, εκεί βρήκα τον Κλεάνθη τον Χαπίτα. Κλεάνθη θα ρθεις να πάρουμε το Βασίλη Βαλάρη; Ήταν ξαστεριά και τα αεροπλάνα έριχναν. Θανάση εγώ θα πεθάνω νωρίτερα από αυτόν. Εντάξει, λέω, για να μην τον χαλάσω το χατίρι θα βρω άλλον. Έκανα προς τα πάνω και εκεί βρίσκω τον Μίλτο Μπάκαβο, ζει ακόμα, είναι 97 χρονών, μέχρι πέρυσι τα λέγαμε. Ο Μιλτιάδης είχε ένα μουλάρι καλό, ήταν καλός, το διατηρούσε. Θα ρθείς, του λέω, να πάρουμε τον Βασίλη Βαλάρη και να τον πάμε στο χάνι του Μπαλαμπάνη;. Ναι, μου λέει, θα ’ρθω. Ανέβηκα καβάλα, μου τον έδωσαν στην αγκαλιά και τον κατεβάσαμε κάτω. Προς τα πάνω μοιραστήκαμε την καβάλα με τον Μίλτο. Ήταν κομμένο το ισχιακό νεύρο, από κει περνούν τα κυριότερα αγγεία. Έζησε και ήρθε δω, δεν έκατσε εκεί να πάρει σύνταξη είπε να μην φύγει η Μαλάτη από δω. Έπρεπε να καθίσει να περάσει απανωτά την επιτροπή που δεν πέρασε. Ο Θανάσης Νταλντάς που ήρθε στο τέλος του πολέμου και ο Ζουμαϊλης τραυματίστηκαν κι αυτοί. Ήμασταν ίδια ηλικία. Ήταν πολύς κόσμος σκοτωμένος και τραυματισμένοι.
Καλαθάς Γ. Απ αυτούς, ο Βασίλης Βαλάρης τραυματίστηκε στο πόδι από βλήμα πυροβολικού δεν τον έβγαλαν σύνταξη γιατί δεν έβγαινε στα εκατοστά…. !!

ΓΚΟΥΒΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΊΟΥ

   Τσιάπανος Σταύρος του Γεωργίου 25-2-2005 σελ 388 - 398: Αφού σουρούπωσε και οι Γερμανοί ήταν πάνω στην Ξηρόραχη κατέβηκαν και έδεσαν τον Βασίλη Γκουβάνη που τον είχαν τραυματίσει και τον άφησαν στα γουρουνοκούμασα του Μπάρκα στον πρόδρομο. Έκαψαν και την πέτρινη καλύβα του Σταύρου Τσιάπανου, έκαψαν και τα κουμάσια του Μπάρκα και άφησαν ένα που έβαλαν μέσα τον Βασίλη. Πήγαμε ύστερα με τον Σαλαμπάλα και τον Σκρέτα και πήραμε το αλεύρι, ξυπόλυτος ήμουν δεν είχαμε παπούτσια. Πήρε το αλεύρι ο Σκρέτας στον ώμο και πήγαμε στην εκκλησία, ήταν πανσέληνος. Από κει στης Αντώνινας, εκεί ήταν όλη η Μελιβοία και στα Μπουρντιένια πίσω απ’ του Πατσάρα στον Παπάνθυμο. Πέρασε η σφαίρα απ’ το έναν μέρος στην κοιλιά δίπλα και βγήκε απ’ το άλλο μέρος. Έκατσαν μια βδομάδα και την τελευταία μέρα έκαψαν τα σπίτια. Εμένα μ’ έκαψαν το σπίτι. Οι Ντούκδες απ’ το Λέχωβο το φτιαξαν το 1936. Έρχεται η Χάϊδω η Τσιντσιρακούλου πάνω στην Μπαρατόϊα και φωνάζει:

- Ελατε στο χωριό βρε.. Έφυγαν οι Γερμανοί.. Έκαψαν τα σπίτια και έφυγαν.

Εμείς βλέπαμε, αλλά δέν ερχόμασταν προς τα δω.

ΔΟΥΒΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ. Τραυματίστηκε σε μάχη με τους γερμανούς στην Μαρμάριανη.
ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΟΥ που τραυματίστηκε μόνος του στο δάχτυλο στον πόλεμο της Αλβανίας.

ΔΑΛΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΟΥ. Τραυματίστηκε στο μάτι στον πόλεμο της Αλβανίας.

ΛΑΔΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΟΥ. Τραυματίστηκε στην φτέρνα σε μάχη με τους γερμανούς στην Μαρμάριανη.

ΛΑΜΠΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.


Μπεϊνάς Βάιος 16-7-95: Τότε με την επιχείρηση των Γερμανών, τρεις γερμανοί μέσα από την Καρίτσα και από τον Κίσαβο ήρθαν στην Αθανάτη όπου ήταν μια διμοιρία Γερμανών. Στα Τρία Πηγάδια τραυμάτισαν τον Γιάννη Λάμπο. Μέχρι τη Σουρβιά έρχονταν με μοτοσικλέτα. Θυμάμαι στον Άγιο Γιώργη την δεύτερη μέρα που ήρθαν έκαψαν την εκκλησία. Ήταν τότε τα γεφύρια μέχρι τη Σουρβιά.

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡ.

Λουκανίκας Ιωάννης του Γεωργίου.
................................................................

ΜΑΣΟΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του ΣΤΕΦΑΝΟΥ. Στον πόλεμο της Αλβανίας τραυματίστηκε.

ΜΟΥΜΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Στον πόλεμο της Αλβανίας τραυματίστηκε.

ΜΟΥΜΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ του ΡΙΖΟΥ. Τραυματίστηκε στο χέρι στον πόλεμο της Αλβανίας.

ΤΖΑΛΑΒΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΕΩΡΓΊΟΥ.
      Τραυματίστηκε στο πόδι στον πόλεμο της Αλβανίας αλλά δεν του έδωσαν σύνταξη γιατί δεν έβγαινε στα εκατοστά..!!.


ΤΖΑΛΑΒΟΥΡΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του ΑΛΕΞΙΟΥ. Τραυματίστηκε στο μάτι στον πόλεμο της Αλβανίας.

Τζαλαβούρας Στέφανος του Αλεξίου,  πρώτος αριστερά.




ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ


ΒΑΛΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΣΩΤΗΡΙΟΥ. Σκοτώθηκε το 1940 στην Λάρισα με τον βομβαρδισμό από τα ιταλικά αεροπλάνα.

ΒΡΙΑΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΤΕΦΑΝΟΥ



Θεόδωρος Δουβώρης 11-3-05 ΣΕΛ 366-367: Πληροφορήθηκαν οι οργανώσεις ότι θα ’ρθουν Γερμανοί στην Μαρμάριανη και έστησαν ενέδρα στο Γκεντίκ. Ύστερα στην Μαρμάριανη τραυμάτισαν πρώτο τον Αντώνη Γιαννούτσο.  Πήγε ο Γιώργος Βριάβας να τον πάρει και τον σκότωσαν, μετά τον Βριάβα πήγε ο Βασίλης ο Λαδάς τον τραυμάτισαν και αυτόν στην φτέρνα, μετά πήγε ο Μήτσιος ο Δουβώρης που τον τραυμάτισαν και αυτόν. Τον Γιαννούτσο δεν μπορούσαν να τον σταματήσουν το αίμα. Τον Βριάβα επιτόπου τον σκότωσαν. Τον χτύπησαν απ’ το πίσω μέρος και βγήκε από μπροστά η σφαίρα, στο νεφρό. Μετά πήγαν στο Πουρνάρι όπου είχαν αναρρωτήρια.
Μασούρας Ρίζος 20-01-2007 ΣΕΛ 718-722: Ο Γιώργος Βριάβας ήταν στην ΕΠΟΝ λίγο τρανύτερος από εμένα, ήταν θερμόαιμος και βγήκε στο Βουνό.


ΓΑΓΑΤΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Γαγάτσιου Μάχη 9-3-05 ΣΕΛ 399-401: Ο Γιάννης Γαγάτσιος σκοτώθηκε στη μάχη της Σπηλιάς στην εκκλησία. Αργότερα έβγαλαν και ένα τραγούδι. Αυτό το τραγούδι το έβγαλαν μετά την μάχη και μου το έδωσε η αρραβωνιαστικιά του Γιάννη που δεν παντρεύτηκε. Ήταν και αυτή στον αγώνα μαζί με τον Γιάννη. Ήταν δύο μέτρα ψηλός. Πρώτα γεννήθηκε ο Γιάννης ύστερα ο αδερφός του Βασίλης και τελευταίος ο Δημήρης.
 ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ
   Στη Σπηλιά και στο σχολειό, στην εκκλησιά και στο χωριό
Αντάρτες του μηχανικού μείνανε λόγο του καιρού
λίγο για να αναπαυτούνε και στη δράση τους να βγούνε
Γερμανούς για να χτυπήσουνε αλύπητα παντού.

   Μα ο Ράλλης ο προδότης και οι άλλοι καταδότες
Τους κυκλώσανε με μπαμπεσιά, ήτανε έλληνες σκυλιά
Γερμανούς πήραν κοντά τους, μα δεν ήταν στα σωστά τους
πως θα πιάνανε τους Έλληνες αντάρτες ζωντανούς.


  Κι οι αντάρτες μόλις είδαν να προβάλουν οι εχθροί
Τα άρματα ζώσαν στη στιγμή και ριχτήκανε στη μάχη με ορμή
Και έτσι δείξαν στους προδότες, γερμανούς και καταδότες

Πως δεν πιάνονται οι έλληνες αντάρτες ζωντανοί.
Μασούρας Ρίζος 20-01-2007: Ο Γιάννης Γαγάτσιος γεννήθηκε το 1922 - ήταν 3 χρόνια μεγαλύτερος από μένα, ήταν στην ΕΠΟΝ και μπήκε αμέσως στον ΕΛΑΣ.
Ευσταθίου Βασίλης: Εγώ πάαινα στη Σπηλιά και έσφαζα. Εκεί στην σπηλιά είναι ένας βράχος και από παν μια εκκλησιά κύκλωσαν το μέρος και τον Γιάννη Γαγάτσιο τον τραυμάτισαν, τον έπιασαν και εκεί που έσφαζα ήταν μια Καρυά. Ήρθαν οι παππούδες εκεί στην καρυά, γιατί εκεί τραυμάτισαν και το Γιάννη.  Εδώ στην καρυδιά σκότωσαν το Γιάννη, έλεγαν γιατί δίπλα το σπίτι ήταν καμένο και κοιτούσαν προς την καρυά και έφτασαν οι Γερμανοί και να τον σουγλούν με το μαχαίρι και να τσιαρίζει ο άνθρωπος, τράβηξε βασανιστήρια πολλά από τους γερμανούς πριν τον σκοτώσουν.
ΝΤ: έβγαλαν και ένα τραγούδι.
Ευσταθίου: πιο εκείνο που λέει λόγω του καιρού;


ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.
Σκοτώθηκε στη Γιούρα σε μάχη με τους γερμανούς.


  ΓΑΛΑΝΝΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ή Κατούρας. στον πόλεμο της Αλβανίας.

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Καλαθάς Γ.: Σκοτώθηκε σε ένα καράβι που πήγαινε για Κάιρο, ήταν και ένας Καρτσιώτης σ’ αυτό το καράβι και γλίτωσαν μόνο δύο, ο ένας Καρτσιώτης που ο ίδιος μας τάλεγε. Αυτός γλίτωσε γιατί πέρασε ένα καράβι και τους πήγε στο Κάιρο.

ΖΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Σκοτώθηκε στον πόλεμο της Αλβανίας.  Στρατιώτης του 52ου Σ.Π. στις 23-12-1940 στο (Μάλι Σεβράνι) βόρειο Φράταρι.

ΚΑΡΚΑΒΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ. Τον σκότωσαν οι γερμανοί εδώ προς το Σούλιο 2 αγόρια 3 κορίτσια είχε και το ένα είναι ο Τάκης που είναι στην Αθήνα είχε ταβέρνα στον Προφήτη Ηλία στο Παγκράτι.
Αντιγόνη Περδίκη 5-03-05: Σκότωσαν τον Καρκαβέλη Χρήστο απάν απ’ τον Άγιο Θωμά στην Σγκουριά, πήγαινε για ξύλα. Τρύπωσε, τον είδαν οι Γερμανοί και τον σκότωσαν, τον έψαχναν μια βδομάδα, βρώμισε. Τον έκαναν κηδεία, μικρά τα άφησε τα παιδιά.



ΚΟΜΜΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΊΟΥ ή Ζάρης. Σκοτώθηκε στον πόλεμο της Αλβανίας.

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τον σκότωσαν οι γερμανοί στον Κουρνοβό στη Βρύση. Έβγαινε στο χωριό από την Βελίκα  και ο ερμανός ελεύθερος σκοπευτής από την Σωτηρίτσα τον σκότωσε.

ΛΥΓΓΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Η ΛΥΓΓΕΡΑΣ. Σκοτώθηκε  στον πόλεμο της Αλβανίας ως στρατιώτης του 4ου Σ.Π ΣΤΙς 09-01-1941  Σστο υψόμετρο 753 Β/Α Κλεισούρας.

ΣΑΜΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τον σκότωσαν οι γερμανοί.

ΤΣΙΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΜΙΛΤΙΑΔΗ. Σκοτώθηκε στον πόλεμο της Αλβανίας ως στρατιώτης του 4ου Σ.Π στις 23-02-1941 στο Όρος Τρεμπεσίνα .

Ανδρίτσιος Δημήτριος ή Μπλαντός 20-6-1995 ΣΕΛ 80-89:   Στον πόλεμο της Αλβανίας σκοτώθηκε ο Γιώργος Τσιάρας. Ήμασταν μαζεμένοι στη Γεωργική σχολή για να πάμε στην Αλβανία και μας έλεγε: Ένα να ξέρεται παιδιά εγώ δεν ξαναγυρνώ στην Αθανάτη. Γιατί ρε Γιώργο του λέγαμε; Όχι, λέει, θα δείτε τον παππού τον Μίλτο (πατέρα του), να βάζει τον Σκούφο στραβά και να παίρνει τις παράδες, εγώ θα σκοτωθώ, έλεγε. Βρε μην παλαβώνεις έτσι, όλοι λέμε ότι θα γυρίσουμε πίσω, εσύ λες ότι θα σκοτωθείς; Όχι, εγώ δεν γυρνώ πίσω, έλεγε πάλι. Και σαν να του ερχόταν νόημα, μόλις πήγαμε εκεί σκοτώθηκε.


ΧΑΠΙΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ  Στρατιώτης της 5ης Ταξιαρχίας πεζικού, σκοτώθηκε στον πόλεμο της Αλβανίας στις 25-11-1940 υψόμετρο 1805 Όρος Μόροβα..

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου