Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΟΠΛΑ- ΕΚΑΨΑΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ- ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Δεξιά η παλιά εκκλησία Αγίας παρασκευής. Κατασκευάστηκε το 1877
Τους έκλεισαν στην εκκλησία

Σμαράϊδω Βούρτουρα: Τον Γιάννη Σφυρή, τον Δημοσθένη Βούρτουρα και τον πατέρα μου Γιώργο Τσαρούχα τους έκλεισαν στην εκκλησία, ήταν σαράντα άτομα.

Σμαράϊδω Βούρτουρα 25-2-2005


 Σμαράϊδω Βούρτουρα: Είχαν και έλληνες μαζί τους.  Την Λένη …. την βίασαν κιόλας, οι Έλληνες όχι οι Γερμανοί.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
Βασίλης Κορδίλας. Έγγραφο 2 σελ. 10 (65)

   Κι’ ήρθαν οι Γερμανοί στο χωριό, που κατά τον Βάϊο Αθ. Μπεϊνά, ένα πολύ μνημονικό συμπατριώτη μας, που ζει σήμερα, έμειναν μόνο πέντε (5) μέρες, από τις 14 Οκτωβρίου μέχρι τις 19 του ίδιου μήνα του 1943, ημέρα Τρίτη. Με το ερχομό των Γερμανών κατακτητών στην Αθανάτη,  και πριν απ’ αυτόν, όλο σχεδόν το χωριό εγκατέλειψε τα σπίτια τους και τα νοικοκυριά τους και διεσπάρησαν στα απέραντα δάση τα κοινοτικά, όπου η κάθε οικογένεια είχε και καλλιεργούσε μικρό ή μεγάλο χωράφι και είχε μικρή πέτρινη καλύβα μέσα σ’ αυτό. Στο χωριό, την Αθανάτη, έμειναν μόνο λίγοι παρήλικες, παππούδες, που οι Γερμανοί τους έκλεισαν στην παλιά Αγία Παρασκευή προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν ως εξιλαστήρια θύματα σε περίπτωση που Γερμανός στρατιώτης σκοτωνόταν από τους ντόπιους αντιστασιακούς.
 Καλαθάς Γεώργιος: Οι Γερμανοί έκαψαν τα σπίτια από προδοσιά για τα όπλα. Έκαψαν το Άϊ Θανάση. Τα όπλα ήταν πεντακόσια μέτρα από την εκκλησία.. Τόσοι και τόσοι κουβαλούσαν και κανένας δεν πρόδωσε, από μεταφορείς. Αυτός, (που πρόδωσε) άκουσε για Αϊ Θανάση και δεν ήξερε που ακριβώς. Την Αγιά δεν την πείραξαν καθόλου, ήρθαν κατ’ ευθείαν εδώ.

  Βάϊος. Μπεϊνάς σελ. 25
«Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΓΙΟΥ ΜΑΣ»

   Τότε το αντάρτικο ήταν στην πιο ακμή γιατί είχε οπλιστεί το κίνημα από ιταλικά υλικά πολέμου και στην Κομμένη Ράχη υπήρχε τμήμα του  ΕΛΑΣ συγκροτημένο από αντάρτες των γύρω χωριών, που ήξεραν τον τόπο και με όλα αυτά κινήθηκαν προς Γκούτζιμπο την ίδια βραδιά που ήταν 14 Οκτωβρίου του 43 μαζί τους είχαν ανθρώπους δεμένους που τους πήραν από τα χωριά τους ήταν και ένας παπάς δεμένος και τους σκότωσαν στο Πολυδέντρι Μαυροβουνίου και αυτό το φαινόμενο έβαλε σε συλλογές τους απλούς ανθρώπους

 Β. Μπεϊνάς σελ. 68
«Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΓΙΟΥ ΜΑΣ»

  Μαζί με τον παπά ήταν και μερικοί χωροφύλακες που τους πήραν από το χωριό Δομένικο Ελασσόνας και τους είχαν δεμένους και δεν τους χάλασαν εδώ στο μέρος Κομμένες Ράχες. Αφού νύχτωσε εκείνη την Τετάρτη κατέβηκαν στον Παπάνθυμο από κει στον Γκούτζιμπο στο Μάρμαρο.
 Μία ομάδα (Γερμανοί) έπιασε στον Αγιοθωμά και η άλλη στην Πατσιούκα και την επόμενη μέρα έβγαιναν ανά δυο ως της Τσιαγγάλους την Πέτρα.
Όταν οι Γερμανοί έκαναν επιχειρήσεις στο Πήλιο ήρθαν πάλι στο χωριό χωρίς να ρίξουν ούτε μία σφαίρα.

«Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΓΙΟΥ ΜΑΣ»
Β. Μπεϊνάς σελ 88
   Λίγοι γερμανοί βγήκαν στον αι Γιώργη και έκαψαν την  εκκλησία και κάτι καλυβάκια


ΠΛΑΤΣΑ-ΤΣΙΑΠΑΝΟΥ ΕΥΡΥΚΛΕΙΑ  28-05-05


   Όταν πέθανε ο Κώτσιος ο Τζήνας που έμενε εδώ στου Μούρη (Δημ. Πλατσά) ο Μούρης ήταν στην Βελίκα γιατί το σπίτι που έμενε εκεί στης Βανθίας ήταν καμένο από Γερμανούς (εκεί στις Βανθίας έμενε ο Κώστας).

ΤΣΙΝΤΣΙΡΑΚΟΣ ΟΔΥΣ ΤΟΥ ΒΑΣ. 14-1-2006 

 Εδώ στο σπίτι μας ήταν η μανιά η Χάιδω και δεν τόκαψαν.  Είπαν τον Νίκο Μπαντάνη οι Γερμανοί. Στην εκκλησιά στον αιΘανάση υπάρχουν μέσα πολεμοφόδια άμα θα βρούμε τον οπλισμό όσοι θα είναι μέσα στην εκκλησία θα τους σκοτώσουμε όλους. Ο Μπαντάνης πάαινε κρεμασμένος σχεδόν και με φόβο, αλλά οι αντάρτες πήγαν το προηγούμενο βράδυ και τα πήραν και τα πήγαν πίσω στο ρέμα. Ήρθαν εδώ στα σπίτια οι Γερμανοί και όσοι δεν ήταν στα σπίτια τα έβαζαν φωτιά. Στου Τσιάπανου ήταν η μανιά η Καλλιόπη που την είχαν ανά μια βδομάδα ο Γιώργος με το Σταύρη και έκαψαν του Γιώργου το σπίτι γιατί η Καλλιόπη ήταν στον Σταύρο.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ 7-5-2005

Έκαψαν το σπίτι του Μίλτου Κελάρη, του  Τσιαγγάλη Βασίλη τον άλλο τον Τσιαγκάλη τον έλεγαν Γιώργο έμενε πίσω απ’ της Πατριώτινας και τα Γκουνταρέϊκα κάηκαν όλα, τρία σπίτια μαζί και του Θανάση Τσαρούχα.


ΡΑΠΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ή Δήμαρχος .
Οι Γερμανοί έκαψαν: το δικό μας σπίτι μόνο. Ήταν και ένας αστυνομικός, Σδρούλιας Θωμάς λέγονταν, ήταν και με τους Ιταλούς αυτός είχαμε και πατήρια εκεί. Ο Μίλτος Ράπτης της Κατίνας τον έριξε σμπρωξιές τότε με τους Ιταλούς και μετά με τους Γερμανούς ήρθε και έκαψε το σπίτι. Το έβαλαν φωτιά, ήταν απ’ τον παππού τον Μίλτου που ήταν πεθερός του Βασίλη Λυγγέρη. Και γω τον ήξερα τον Σδρούλια. Ήταν πολλοί Έλληνες με τους Γερμανούς. Αυτού στου Λυγγέρη ήταν μεγάλο σπίτι ήταν σχολεία παλιά. Ο Αναγνωστούλης Απόστολος είχε δασκάλα γυναίκα, την Σμαραγδή.

Ανδρίτσιου Πολυτίμη  10-2-07


   Του Σπυρούλη το βρήκαμε καμένο και του Μιλτιάδη Κουβαρά στην Πλατεία, ενώ το μεγάλο του Κουβαρά το έκαψε ο στρατός, κοντά θα το καιγαν και τούτο (Ζιάκα), αλλα ήταν μια δασκάλα Ρινούλα που κάθονταν στου Μιλτιάδη το σπίτι από το πίσω μέρος πάαινε και έμεινε, είχε χρόνια εδώ.

Λυγγέρης Βασίλης 16-2-2007


   Ο πατέρας μου είχε σκλήρυνση κατά πλάκας και ήταν πάνω στο σπίτι όταν ήρθαν οι Γερμανοί και έφεραν γιατρό για να τον δει και τον έδωσαν κάτι χάπια και έτσι γλύτωσε. Στο σπίτι του Κολοβού ήταν μέσα ο παππούς Γιάννης Κολοβός.


Τσιάπανος Σταύρος του Γεωργίου 25-2-2005


   Έκατσαν μια βδομάδα και την τελευταία μέρα έκαψαν τα σπίτια. Εμένα μ’ έκαψαν το σπίτι. Οι Ντούκδες απ’ το Λέχωβο το φτιαξαν το 1936. Έκαψαν και την πέτρινη καλύβα του Σταύρου Τσιάπανου, έκαψαν και τα κουμάσια του Μπάρκα


ΓΑΛΑΝΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ17-6-95 ΣΕΛ 12-15

 

Δεν ξέρω την ιστορία με τα όπλα. Όταν έκαψαν τα σπίτια δεν ήταν κανένας εδώ, αυτά τα σπίτια ήταν όλα μαζί συνδεδεμένα, Πλατσέικα, Γαλανούλη, μέχρι εδώ στο δρόμο.


Αργύρης Αθανάσιος 17-6-95. Κάηκαν του Κλεάνθη Πλατσά, Γιώργου μαζί με Δημήτρη Πλατσά, τα Τζινέϊκα, του Δ. Δαλδά ή Κάστα.


ΜΠΕΪΝΑΣ ΒΑΙΟΣ 16-7-95 ΣΕΛ 135-146 ΚΑΣΕΤΑ17
 οι ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΚΑΨΑΝ

    Του Ντάϊρα το σπίττι κάηκε επί Γερμανών όχι από τους Μάυδες τον Οκτώβρη του 43 γιατί ήρθαν μέρα τετάρτη και έφυγαν κυριακή  5 μέρες έμειναν. Στις 19 Οκτωβρίου έφυγαν 18-19 έκαιγαν τα σπίτια.  

ΡΑΠΤΗΣ Μιλτιάδης.   16-6-1995
Στις 23 Οκτωβρίου έκαψαν 83 σπίτια, Αντριτσέϊκο, Γκουνταρέϊκο, Γαλανούλη, Πλατσέϊκα, Γουργιουτέϊκα (Τέκα, Νίκου Μπελιά), Σφηνέϊκα, Αντώνη Δαλδά, Μπουζούκη Βάϊου, Ασμηνέικα. Καλαθά Αχιλλέα του Γεωργίου. 

ΜΑΣΟΥΡΑΣ ΡΙΖΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ 10-3-07

Χαρίκλεια: Εδώ, το μαγαζί του Μίλτου Εθυμιάδη το έκαψαν οι Γερμανοί.

Καλαθάς Γεώργιος σελ. 13-16 
ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
     Δεν ήμουν εδώ όταν κάηκαν τα σπίτια με τους Γερμανούς. Τα Καλαθέικο κάηκε, Θεμιστοκλή Μπάτσικα, τα Σφηνέϊκα (Χαρατσή) τα Γουργιουτέϊκα. Τα Τσαουσέϊκα Ράπτη Δημητρίου (Χέσα) Ράπτη Βάϊου, Τζαλαβουρέικα όλα, Αλέξη, Μήτσιου, Γιώργη, Στέφανου, Δαλδά Θανάση, Λέτσιου Δημήτρη, Δαλδά Δημήτρη, Κελάρη Μιλτιάδη, 83 σπίτια κάηκαν. Ποιος θα τα θυμάται όμως; Πλατσέϊκα όλα στη Σωτήρω.  Έλληνες είχαν κοντά τους, όχι όμως Αθανατιώτες. Να πεις τον Παναγιώτη Πλατσά ( Σαλαμπάλα) Ο Παναγιώτης ήταν αντάρτης στον ΕΛΑΣ και η γυναίκα του ήταν εδώ.

ΤΖΑΛΑΒΟΥΡΑΣ Ν. ΤΟΥ Γ. 15-7-95

 έκαψαν οι Γερμανοί

   Σπίτια που έκαψαν οι Γερμανοί: Ανδρίτσιου Δημητρίου του Ιωάννη, Γκουντάρας Ιωάννης, Δαλδάς Δημήτρης, Γκουντάρα Βάϊου, του Γκουντάρα Ευθυμίου το προλάβαμε και το σβήσαμε. Του Τζαλαβούρα Νίκου, Τζαλαβούρα Δημήτρη, Τζαλαβούρα Αλέξη, Πλατσά Δημήτρη, Πλατσά Κώστα, Πλατσά Βασίλη, Γαλανούλη Παναγιώτη, Κελάρη Βασίλη, Ανδρίτσιου Κων/νου, Νέντου (Τσόλα), Πλατσά Κλεάνθη, Πλατσά Θύμιου, Βούρτουρα Βάϊου, Γκουντάρα Βασίλη, Βούρτουρα Κλεάνθη, Πλατσά Ιωάννη, Πλατσά Γεωργίου αυτού που είναι τώρα του Ιωαν. Πλατσά (ταγματάρχη). Ασμίνη Γιώργου του Γιάννη.


ΧΑΠΗΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 6-3-2005 ΣΕΛ 289-297


 Έκαψαν του Λουκανίκα Στέφανου, Βούρτουρα Βασίλη, της Αυθυμούλας τ’ Νίκου τ’ Γάτ. Έκαψαν και μένα το σπίτι το παλιό το Σαραφλέικο, σκότωσαν τον Λουκανίκα Ιωάννη

Λυγγέρης Βασίλης 16-2-2007 

 

Βασίλης: Έδωσαν φωτιά τα Καντλαρέϊκα και Νίκου Δαλδά, του Γκλόμπα, Βαλάρη στου Μύλους, του Περδίκη. Στου Βαλάρη κάθονταν τρεις οικογένειες και ένα του Βασίλη Βαλάρη, και ένα του Φώσφουρου το Γαλέϊκο. Εμείς ήμασταν στην Κουτσουπιά. Πέρασαν στην Άλχωρα έκαψαν την εκκλησία, έκαψαν του Λούκα, Ράπτη τις καλύβες και την δική μας από κει δεν την έκαψαν, του Κακάσιου την έκαψαν, και από πέρα μεριά τάκαψαν ούλα. Την καλύβα του Νίκου Στραβού, του Οδυσσέα Μπαμπή την έκαψαν.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡ. 25-12-2005
Έκαψαν σπίτια

Μόλις έφυγαν οι γερμανοί, ήρθαμε εδώ λίγο αργότερα έκαψαν του Αθαν. Ανδρίτσιου, Του Βασ. Βαλάρη, και του Κανδυλάρη Στέφανου τα σπίτια. Ήταν μαζί με Έλληνες κουκουλουφόρους, αυτοί έκαιγαν τα σπίτια. Λένε, ότι, όταν έφυγαν δεν τους πήραν μαζί τους. «Εσείς προδώσατε την πατρίδα σας τι σας χρειαζόμαστε στην Γερμανία….» τους είπαν.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΛΔΑΣ 3-7-2005
ΕΥΡΥΚΛΕΙΑ ΠΛΑΤΣΑ 3-7-2005

  ΓΙΩΡΓΟΣ: Τον πατέρα μου τον πήραν στην εκκλησία. Ήταν κουρέας στο καφενείο του Βασίλη Αναγνωστούλη. Αφού κούρεψε τον Γερμανό έφυγε για το σπίτι. Μόλις έφτασε εδώ έκαιαν του Βασίλη Γκαλιάκη το σπίτι, κολλητά στο δικό μας. Τους είπε εγώ είμαι ο κουρέας που σας κούρεψα και δεν το έκαψαν. Ήταν στο Μτσιάρ κάτι χωροφύλακες με του Γερμανούς ντυμένοι στρατιωτικά και κυνηγούσαν ένα γουρούνι να το πιάσουν  για να το σφάξουν και φωνάζουν: Ά!!! μας έφυγε!»  ήταν Έλληνες. Ήταν και ο Βασίλης Κορδίλας στην εκκλησιά.
Ευρύκλεια: την Λένης  Νέντου το σπίτι το έκαψαν οι Γερμανοί. Πάμε στην Βελίκα να φτιάξουμε σπίτι, έλεγε ο Νέντος εκεί θα ρθούν όλοι αλλά η Λένη δεν ήθελε.


ΕΚΑΨΑΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ

Ανδρίτσιου Δημητρίου του Ιωάννη
Ανδρίτσιου Κωνσταντίνου
Ασμίνη Γεωργίου
Ασμίνη Ιωάννη
Βαλάρη Βασίλη
Βούρτουρα Βάϊου
Βούρτουρα Βασίλη
Γάλλου
Γκουντάρας Ιωάννης
Γκουντάρα Βάϊου.
Γκουντάρα Βασίλη
Γκουντάρα Ευθυμίου.
Γκλόμπα
Γουργιώτη Κυριάκου
Δαλδά Αθανασίου
Δαλδά Δημητρίου
Δαλδά Νικολάου
Δουβώρη
Ευθυμιάδη Μιλτιάδη το καφενείο
Καλαθά Αχιλλέα του Γεωργίου
Κανδυλάρη
Κελάρη Μιλτιάδη
Λουκανίκα Στέφανου
Μπάτσικα Θεμιστοκλή
Μπουζούκη Νίκου
Νέντου Βασίλη (λίγο)
Περδίκη
Πλατσά Βασίλη
Πλατσά Γεωργίου (στου Ταγματάρχη)
Πλατσά Γεωργίου (Σωτήρος)
Πλατσά Δημήτρη
Πλατσά Ευθυμίου
Πλατσά Ιωάννη
Πλατσά Κλεάνθη
Πλατσά Κώστα.
Ράπτη Βάιου
Ράπτη Δημήτρη
Σπυρούλη Δημητρίου
Σαραφλά
Τζαλαβούρα Στέφανου
Τζαλαβούρα γεωργίου
Τζαλαβούρα Νίκου.
Τζαλαβούρα Δημήτρη.
Τζαλαβούρα Αλέξη.
Τσαρούχα Αθανασίου
Τσιαγγάλη Βασίλη
Τσιάπανου Γεωργίου του Αναστασίου
Χαρατσή Νικολάου
Χαρατσή (Σφηνέικα)
Εκκλησία Αγίου Γεωργίου
Λουκανίκα καλύβα
Μπάρκα- κουμάσια
Ράπτη Δημητρίου -καλύβα
Τσιάπανου Σταύρου πέτρινη καλύβα
ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΒΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΟΝΗ 5-03-05

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΕΡΔΙΚΗ: Εκεί στην Αλευριά, στην γειτονιά, δεν έκαψαν κανένα σπίτι. Τα Περδικέικα έκαψαν και του Φώτη Σπυρούλη και όλα τα Σπυρέϊκα. Τον πατέρα μου Νίκο Λαδά, τον Μιλτιάδη Μπαντάνη, Νίκο Μπαντάνη τους έκλεισαν στην εκκλησία..

Αντωνούλης Ιωάννης31-3-2005
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ,  ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΝ

Ιωάννης: Όταν ήρθαν οι γερμανοί αν έχεις ακούσει στις 14 Οκτώβρη, του 43 έκατσαν και έφυγαν. Κατέδωσαν από Αγιά ότι πήραμε όπλα στην Αθανάτη Σκοπό είχαν να βρουν τα πολεμοφόδια και αν δεν τα βρουν να συγκεντρώσουν 100 άτομα και να τα σκοτώσουν. Αυτά μου τα είπε ο Μπαντάνης Νίκος που τον είχαν μέσα στην εκκλησία και ήξερε Αγγλικά. Δεν μπόρεσαν να βρουν τα πυρομαχικά τα είχαν στον αι Θανάση πίσω με κάτι κλάρες πάνω. Πήραν ένα γερμανό, καλό παιδί, και πήγαν στον Άι Θανάση μέσα στην εκκλησία βρήκαν μία κάνη από όπλο πολυβόλο και τους λέει τρυπώστε την και από κει κάτω βρήκαν τα πλατάνια που ήταν ριγμένα πάνω στα όπλα και δεν γύρισε το παιδί να κοιτάξει προς τα κει. Αφού δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν 100 άτομα μόνο 37 συγκέντρωσαν. Είχατε τυχερό λέει που δεν μπορέσαμε να συγγεντρώσουμε 100 άτομα, τώρα θα κάψουμε τα σπίτια. Και άναψαν 83 σπίτια. Το δικό μας κάηκε λίγο το πρόκαμε η Ζωγούλα η Καρυφίλη

ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Βαλάρης Σωτήρης
Βούρτουρας  Δημοσθένης
Γάλλος Στέφανος
Γάλλος Χαράλαμπος
Γκαμπράνης Γιάννης
Γκουβάνης Βασίλης
Δαλδάς Γιάννης του Γεωργίου
Δαρίκας Στέφανος ή Νταρίκας
Ζιούρκας Βασίλειος (Σαντράτσ' )
Κολοβός Γιάννης
Κορδίλας Βασίλης
Κυλινδρή Μαρία
Λαδά Νίκο
Λέτσιος Δημήτριος.
Μπαντάνης Μιλτιάδης
Μπαντάνης Νίκος
Παπαλέξης Αλέξης
Ρήγα Μαρία
Ρήγας Λάμπρος
Σφυρής Γιάννης
Τσαρούχας Γιώργος
Τσιάπανος Γιώργος ή Τζιώλας
Τσιάπανου Αικατερίνη του Τζιώλα
Τσιντσιράκος Βασίλειος του Δημητρίου
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ- ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ BLOG melivoia. Έχει: ΙΣΤΟΡΙΕΣ , ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ και  ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου